Sposób przygotowania:
Wiejski misz - masz
Ryż gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy ją na oleju. Paprykę oczyszczamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w krótkie paseczki. Następnie do cebuli dodajemy paprykę, odcedzoną z zalewy kukurydzę oraz mieszankę groszku i marchewki i dusimy wszystko na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. W międzyczasie obieramy parówki z osłonek i kroimy w talarki. Dodajemy je na patelnię i dusimy wraz z warzywami kilka minut często mieszając. Na koniec dodajemy ryż i doprawiamy do smaku pikantną mieszanką pieprzów, ostrą papryką, solą oraz dosypujemy siekaną natkę pietruszki. Pozostawiamy potrawę na ogniu jeszcze przez kilka minut pamiętając o mieszaniu i już możemy podawać danie. Smacznego!