Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Wiejski twarożek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Najlepszy jest domowy twaróg

Wiejski twarożek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wiejski twarożek

 

 

Sposób przygotowania:

Wiejski twarożek
Mleko przelać do garnka, odstawić, aby skwaśniało.
Gdy mleko jest kwaśne, podgrzewać na wolnym ogniu ok.5 minut, nie doprowadzić do zagotowania.
Do kwaśnego i ogrzanego mleka dodać śmietanę, wymieszać, odstawić do następnego dnia.
W ciągu następnego dnia trzy razy ogrzać mleko,na wolnym ogniu.
Gdy z mleka zaczyna robić się twaróg, wylewamy twaróg na cedzak do osączenia by dobrze ociekł twaróg.
Następnie twaróg wkładamy do uszytego woreczka z pieluchy tetrowej, zawiązujemy i kładziemy pomiędzy dwoma deseczkami.
Deseczki obciążyć kamieniem, odstawić do następnego dnia.
Wiejski twarożek
Twaróg przed odciśnięciem i włożeniem do woreczka tetrowego.