Sposób przygotowania:
Wielkanocna baba
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru, trzy łyżki mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać do niej wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Kiedy ciasto wyrośnie utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na parze. Kiedy masa zgęstnieje dodać do zagniecionego wcześniej ciasta drożdżowego. Po wyrobieniu dodać także pokrojone drobno bakalie i ponownie zagnieść. Roztopić masło i odstawić do ostygnięcia. Ciasto zagnieść z masłem, włożyć do formy i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Po wystygnięciu polukrować i posypać bakaliami, albo posypać cukrem pudrem.