Sposób przygotowania:
Wielkanocna baba piaskowa
Jajka wcześniej sparzone wrzątkiem wbijamy do naczynia, dodajemy do nich cukier i miksujemy tak długo, aż masa będzie biała. Mąkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito i łączymy z jajkami, wlewamy olej, wsypujemy zwykłą mąkę również przesianą przez sito i mieszamy, dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia, a także aromat o ulubionym smaku, do tej babki polecam śmietankowy.Całość łączymy. Przygotowaną masę przelewamy do formy okrągłej z otworem w środku. Wcześniej należy formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Foremkę z zawartością wkładamy do nagrzanego na ok. 180 - 190 stopni C piekarnika. Pieczemy ok. 40- 45 minut, aż babka ładnie wyrośnie i się zarumieni, pieczemy babkę do suchego patyczka. Wyjmujemy babkę i studzimy ją. Babkę można posypać cukrem pudrem, udekorować bukszpanem, można polać polewą w dowolnym smaku.