SUPERPRZEPIS

Wielkanocna baba piaskowa

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Wielkanocna baba piaskowa

Wielkanoc tuż, tuż więc babka na stół Wielkanocny wprost idealna

Składniki:

Wielkanocna baba piaskowa

 

  • olej 1 szklanka
  • cukier 1,5 szklanki
  • jajka 6 szt
  • mąka ziemniaczana 1,5 szklanki
  • mąka 1 szklanka
  • aromat śmietankowy 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • ocet 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Wielkanocna baba piaskowa
Jajka wcześniej sparzone wrzątkiem wbijamy do naczynia, dodajemy do nich cukier i miksujemy tak długo, aż masa będzie biała. Mąkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito i łączymy z jajkami, wlewamy olej, wsypujemy zwykłą mąkę również przesianą przez sito i mieszamy, dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia, a także aromat o ulubionym smaku, do tej babki polecam śmietankowy.Całość łączymy. Przygotowaną masę przelewamy do formy okrągłej z otworem w środku. Wcześniej należy formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Foremkę z zawartością wkładamy do nagrzanego na ok. 180 - 190 stopni C piekarnika. Pieczemy ok. 40- 45 minut, aż babka ładnie wyrośnie i się zarumieni, pieczemy babkę do suchego patyczka. Wyjmujemy babkę i studzimy ją. Babkę można posypać cukrem pudrem, udekorować bukszpanem, można polać polewą w dowolnym smaku.