SUPERPRZEPIS

Wielkanocna babka cytrynowa Ilony

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Wielkanocna babka cytrynowa Ilony Więcej zdjęć (4)

Wypiek z cyklu: szybko i bardzo bardzo smacznie.

Składniki:

Wielkanocna babka cytrynowa Ilony

 

  • 5 dkg margaryny,
  • 1 szklanka mąki,
  • 0,7 szklanki cukru,
  • 3 jaja,
  • około 60 ml śmietany 18%,
  • 3 łyżki skórki cytrynowej,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka cytrynowa Ilony
1. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy jajka, śmietanę, roztopioną margarynę, skórkę z cytryny, sok wyciśnięty z cytryny i mieszamy dokładnie miotełką lub miksujemy mikserem.



2. Gdy składniki będą dobrze wymieszane przelewamy ciasto do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą lub mąką formy. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.



3. Tak przygotowaną babkę po upieczeniu dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową.
Wielkanocna babka cytrynowa Ilony
Mieszanie mąki z innymi sypkimi składnikami
Wielkanocna babka cytrynowa Ilony
Łączenie ze sobą wszystkich składników na babkę
Wielkanocna babka cytrynowa Ilony
Przekładanie masy na ciasto do wysmarowanej formy na babkę