Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Wielkanocna babka z cytrynową nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szybka i bardzo smaczna babka z cytrynową nutką.

Wielkanocna babka z cytrynową nutą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wielkanocna babka z cytrynową nutą

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka z cytrynową nutą
Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do ubitych jajek. Margarynę ropuszczamy. Nadal miksując cienkim strumykiem wlewamy gorącą, rozpuszczoną margarynę. Cytrynę starannie myjemy, ścieramy skórkę. Z połowy cytryny wyciskamy sok. Skórkę, sok oraz olejek dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy na wysmarowną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę na babkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni. Pieczemy około 50 minut. Upieczoną babkę obsypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Wielkanocna babka z cytrynową nutą
Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą masę.
Wielkanocna babka z cytrynową nutą
Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do ubitych jajek. Margarynę ropuszczamy. Nadal miksując cienkim strumykiem wlewamy gorącą, rozpuszczoną margarynę.
Wielkanocna babka z cytrynową nutą
Cytrynę starannie myjemy, ścieramy skórkę. Z połowy cytryny wyciskamy sok. Skórkę, sok oraz olejek dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy łyżką.