aaaishaaa

aaaishaaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Wielkanocna babka w wersji fit

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszysta, słodka, bezglutenowa, a do tego banalnie prosta i naprawdę szybka w przygotowaniu! Jakby tego jeszcze było mało, pozbawiona białego cukru, więc również zdrowa!

Wielkanocna babka w wersji fit

Składniki:

Wielkanocna babka w wersji fit

 

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru brzozowego
  • 1 szklanka mąki (pszennej lub jaglano-ryżowej)
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka dobrego oleju

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka w wersji fit
Jajka i cukier utrzeć na puszystą, jasnożółtą masę. Zmniejszyć obroty miksera na minimalne, dodawać stopniowo olej i przesiane obie mąki (ciągle mieszając).

Gotową masę wylać na przygotowaną wcześniej formę (najlepiej wyłożoną pergaminem).

Wstawić do piekarnika nagrzanego uprzednio do 150 stopni, piec do suchego patyczka (około godzinę).