Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Wielkanocna babka z makiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna i prosta babka z makiem sypkim. Idealna na świąteczny stół. Prosta w wykonaniu. Ładnie wygląda. Polecam.

Wielkanocna babka z makiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wielkanocna babka z makiem

Ciasto:

Dodatkowo:

  • masło lub margaryna do posmarowani foremki
  • bułka tarta do oprószenia foremki
  • cukier puder do oprószenia babki

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka z makiem

Wykonanie ciasta:

Wielkanocna babka z makiem
Z podanych składników wykonujemy ciasto na babkę z makiem.

Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy.

Przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia do dajemy do ucieranej masy i ucieramy, na koniec wsypujemy mak sypki i dokładnie mieszamy.

Do pieczenia:

Wielkanocna babka z makiem
Gotowe ciasto przekładamy do formy na babkę.

Do pieczenia: Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną, oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto.

Pieczenie i podanie:

Wielkanocna babka z makiem
Gotową babkę kroimy na plastry i podajemy. Smacznego.

Pieczenie: Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do suchego patyczka. Jeszcze ciepłą wyjmujemy z formy. Studzimy.

Podanie: Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Babkę można pokroić na około 12 porcji.