redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Wielkanocna pascha z śliwkami kalifornijskimi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pascha wielkanocna to tradycyjna potrawa przygotowywana z twarogu, mleka, śmietany, masła, z dodatkiem jajek, wanilii i bakalii.

Wielkanocna pascha z śliwkami kalifornijskimi

Składniki:

Wielkanocna pascha z śliwkami kalifornijskimi

 

 

  • Pół kubka cukru drobnego

 

  • 3 żółtka

 

 

  • 10 śliwek suszonych z Kalifornii

 

 

 

  • kawałek gazy

 

  • do dekoracji: 2 śliwki kalifornijskie, skórka z cytryny i pomarańczy

Sposób przygotowania:

Wielkanocna pascha z śliwkami kalifornijskimi
Cukier i żółtka bardzo dokładnie utrzeć do zmiany koloru na jasno żółty, dodać miękkie masło, całość ponownie dokładnie utrzeć. Do masy dodać ser, wszystko wymieszać do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Pomarańczę i cytrynę dobrze wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę, część zostawić do dekoracji. Śliwki kalifornijskie drobno posiekać. Śliwki do dekoracji pociąć w paski. Posiekane śliwki, startą skórkę z pomarańczy i cytryn dodać do masy serowej, wymieszać.

Masa serowa - przygotowanie

Sitko postawić na misce lub garnku, rozłożyć na nim gazę, przelać masę serową. Rogi gazy zamknąć, lekko zawinąć i docisnąć. Na wierzchu ułożyć talerzyk pasujący średnicą do sitka, postawić na nim torebkę z cukrem lub mąką. Pozostawić całość ok. 6 godzin, w tym czasie odsączy się nadmiar serwatki. Po upływie czasu uformowany okrąg można przełożyć do bardziej ozdobnego naczynia i umieścić w lodówce na kilka godzin do stężenia i wychłodzenia. Po wyjęciu z lodówki, wyjąć paschę z formy, zdjąć gazę, ułożyć na talerzu do serwowania, udekorować paskami ze śliwek kalifornijskich i skórką z pomarańczy i cytryn.