Pascha jest tradycyjną potrawą wielkanocną o północno-rosyjskim pochodzeniu. Przygotowuje się ją z
twarogu, mleka, śmietany, masła, dodając jajka, wanilię, cukier i bakalie. Najczęściej serwowana jest w postaci piramidy o ściętym stożku, przystrojonej dookoła rodzynkami i skórką z pomarańczy. Jest również znaną potrawą wielkanocną w Polsce, zwłaszcza wśród ludności wywodzącej się z Kresów Wschodnich. Dawniej do przyrządzenia paschy służył przyrząd, jakim była makutra, czyli ciężka misa w której ucierało się produkty potrzebne do wykonania ciasta. Aktualnie ciasto – pascha podawana jest nie tylko w okresie Wielkanocy, ale również z okazji innych uroczystości.
Sekret udanej paschy tkwi
w odpowiednich składnikach. Muszą być one dobrej jakości, świeże, najlepiej z pewnego źródła. Mowa tu przede wszystkim o
twarogu - powinien być słodki i delikatny.
Gotowy deser można
podawać w różnych konfiguracjach: z płatkami migdałowymi, płynną czekoladą, owocami kandyzowanymi, marmoladą. Paschę można przyrządzać na dwa sposoby -
na zimno i na gorąco, przy czym te pierwsze są mniej trwałe - wytrzymują do trzech dni, zaś te drugie mogą stać nawet tydzień!
Tak jak inne pokarmy wielkanocne, tak samo
przygotowywanie paschy wiąże się z pewną symboliką. Jajka, z których jest przyrządzana symbolizują nowe życie,
odradzającą się przyrodę. Charakterystyczny kształt przypominający ściętą piramidkę, symbolizuje
Grób Chrystusa. Dodatki w postaci bakalii i cukru - określane jako produkty luksusowe - są nawiązaniem do
dobrobytu i bogactwa.
Ciekawostką może być fakt, że w niektórych rejonach Polski pod nazwą „
pascha” spotkać można
inne ludowe potrawy przygotowywane z okazji świąt. Z kolei tradycyjna rosyjska pascha
przyrządzana i podawana jest tylko raz do roku, na Wielkanoc. W Polsce, w związku z brakiem znajomości symboliki i tradycji bywa traktowana jako zwykły deser.
Mimo to, pascha wielkanocna to dla wielu osób pozycja, która musi znaleźć się na świątecznym stole. Wśród naszych przepisów znajdziecie wiele wyjątkowych propozycji przepisów na ten słodki, pyszny deser. Zapraszamy!