SUPERPRZEPIS

Wielkanocna tarta z sadzonymi jajkami

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Wielkanocna tarta z sadzonymi jajkami Więcej zdjęć (5)

Tarta w kształcie jajka to pyszny pomysł na wielkanocne danie. Wykończona sadzonymi jajkami nie tylko pysznie smakuje, ale fajnie wygląda. Polecam.

Składniki:

Wielkanocna tarta z sadzonymi jajkami

CIASTO:

  • 250 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 1- 2 łyżki wody,
  • ok 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 120 gram masła,
  • 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia.

Nadzienie

  • 600 gram białej kiełbasy, surowej,
  • 1 cebula,
  • Łyżka siekanego szczypiorku,
  • 7 dag żółtego sera,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 duże jajko,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Olej,

Dodatkowo

  • Około 10 jajek przepiórczych,
  • Szczypiorek do posypania,

Sposób przygotowania:

Wielkanocna tarta z sadzonymi jajkami

ETAP 1

Wielkanocna tarta z sadzonymi jajkami
łączymy składniki ciasta

Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy . Zagniatamy je do uzyskania gładkiego ciasta.

ETAP 2

Wielkanocna tarta z sadzonymi jajkami
ciastem wykładamy tortownicę

Gotowe schładzamy w lodówce około 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około 0,5-0,6 mm i wykładamy nim dno tortownicy. Z pozostałego ciasta wykonujemy wyższe brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i podpiekamy w piekarniku około 20 minut (180°C).

ETAP 3

Wielkanocna tarta z sadzonymi jajkami
z jelita wyjmujemy kiełbasę

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy na oleju. Kiełbasę wyjmujemy z jelita.

ETAP 4

Wielkanocna tarta z sadzonymi jajkami
łączymy składniki nadzienia

Przysmażamy ją na cebuli. Do przysmażonej dodajemy szczypiorek, jajko, starty ser, śmietanę oraz przyprawy do smaku. Całość mieszamy. Nadzienie wykładamy na podpieczony spód.

Całość ponownie wkładamy do piekarnika. Pieczemy kolejne 20 minut.

ETAP 5

Wielkanocna tarta z sadzonymi jajkami
smażymy jajka sadzone

Gdy tarta kończy się piec na patelni przygotowujemy przepiórcze jajka sadzone. Smażymy je na oleju do lekkiego ścięcia się żółtka. Przyprawiamy do smaku solą.

Jajka wykładamy na upieczoną tarte. Dodatkowo posypujemy ją szczypiorkiem i podajemy.


Tagi:

danie