jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wielkanocna zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Zapiekankę podajemy po prostu do pieczywa. Jest naprawdę pyszna! Idealna na wielkanocny stół!! Polecam na zbliżające się święta. .

Wielkanocna zapiekanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocna zapiekanka

 

  • Składniki na 3 syte porcje:
  • Około 40 dag kapusty kiszonej,
  • Kilka suszonych grzybków,
  • 1 cebula,
  • 3 białe kiełbasy,
  • 3 jajka,
  • Świeżo mielony czarny pieprz,
  • Sól do smaku,
  • Około 1 łyżeczki majeranku,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 0,5 kostki rosołowej,
  • Natka pietruszki do podania,
  • 3-4 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocna zapiekanka
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na minimum 1 godzinę. Kapustę zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotową przelewamy wodą. Jeśli kapusta jest mocno kwaśna czynność powtarzamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Gotową rumienimy na oleju. Dokładamy do niej delikatnie pokrojoną kapustę. Następnie dodajemy grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Dodajemy liście laurowe i ziele. Całość dusimy pod przykryciem, aż kapusta będzie miękkie. W razie konieczności podlewamy ją wodą. W między czasie kapustę doprawiamy do smaku. Dodajemy kostkę oraz przyprawy. Tak przygotowaną przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kiełbaski obsmażamy na patelni by delikatnie się zarumieniły. Następnie nacinamy je i układamy na kapuście. W trakcie zapiekania wypłynie z niej sok. Całość posypujemy majerankiem i zapiekamy około 30 minut. Na 10-15 minut przed końcem na kiełbasę wybijamy jajka. Delikatnie je solimy i zapiekamy. Gdy te zetną się zapiekanka jest gotowa. Podajemy na ciepło oprószoną natką pietruszki.
Wielkanocna zapiekanka
Grzyby moczymy. najlepiej namoczyć na noc.
Wielkanocna zapiekanka
Przysmażona kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Wielkanocna zapiekanka
Kiełbaski delikatnie obsmażamy do zrumienienia.
Wielkanocna zapiekanka
Obsmażone kiełbaski układamy na kapuście i zapiekamy.