Sposób przygotowania:
Wielkanocna zapiekanka
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na minimum 1 godzinę. Kapustę zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotową przelewamy wodą. Jeśli kapusta jest mocno kwaśna czynność powtarzamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Gotową rumienimy na oleju. Dokładamy do niej delikatnie pokrojoną kapustę. Następnie dodajemy grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Dodajemy liście laurowe i ziele. Całość dusimy pod przykryciem, aż kapusta będzie miękkie. W razie konieczności podlewamy ją wodą. W między czasie kapustę doprawiamy do smaku. Dodajemy kostkę oraz przyprawy. Tak przygotowaną przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kiełbaski obsmażamy na patelni by delikatnie się zarumieniły. Następnie nacinamy je i układamy na kapuście. W trakcie zapiekania wypłynie z niej sok. Całość posypujemy majerankiem i zapiekamy około 30 minut. Na 10-15 minut przed końcem na kiełbasę wybijamy jajka. Delikatnie je solimy i zapiekamy. Gdy te zetną się zapiekanka jest gotowa. Podajemy na ciepło oprószoną natką pietruszki.