Sposób przygotowania:
Wielkanocne faszerowane pieczarkiETAP 1
Pieczarki myjemy i osuszamy. Z tak przygotowanych usuwamy nóżki. Kapelusze skrapiamy olejem.
ETAP 2
Ser kroimy w bardzo drobną kostkę. Wędlinę także. Pokrojone składniki łączymy ze sobą.
ETAP 3
Tak przygotowanymi wypełniamy środki pieczarkowych kapeluszy.
ETAP 4
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Przekładamy do niego pieczarki. Na każdą pieczarkę dodatkowo delikatnie wybijamy przepiórcze jajko. Wierzch pieczarek oprószamy solą i pieprzem. Gotowe wkładamy do nagrzanego piernika. Pieczemy je do momentu ścięcia się jajek (około 15 minut) w 180°C.
Upieczone wyjmujemy. Podajemy od razu oprószone drobno pokrojonym szczypiorkiem.
SylaUla