jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wielkanocne faszerowane pieczarki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Faszerowane wędliną i przepiórczym jajkiem pieczarki to pomysł na szybką, wielkanocną przystawkę. Przepis gorąco polecam:).

Wielkanocne faszerowane pieczarki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocne faszerowane pieczarki

SKŁADNIKI

  • 6 dużych pieczarek,
  • 6 przepiórczych jajek,
  • Ok 60 gram dobrej jakości wędliny (ilość zależy od wielkości pieczarek),
  • 20 gram sera żółtego (ilość zależy od wielkości pieczarek),
  • Sól do smaku,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • Olej,
  • Szczypiorek do podania

Sposób przygotowania:

Wielkanocne faszerowane pieczarki

ETAP 1

Wielkanocne faszerowane pieczarki
przygotowujemy pieczarki

Pieczarki myjemy i osuszamy. Z tak przygotowanych usuwamy nóżki. Kapelusze skrapiamy olejem.

ETAP 2

Wielkanocne faszerowane pieczarki
ser łączymy z wędliną

Ser kroimy w bardzo drobną kostkę. Wędlinę także. Pokrojone składniki łączymy ze sobą.

ETAP 3

Wielkanocne faszerowane pieczarki
wypełniamy środki kapeluszy

Tak przygotowanymi wypełniamy środki pieczarkowych kapeluszy.

ETAP 4

Wielkanocne faszerowane pieczarki
jajka wybijamy na wierzch pieczarek

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Przekładamy do niego pieczarki. Na każdą pieczarkę dodatkowo delikatnie wybijamy przepiórcze jajko. Wierzch pieczarek oprószamy solą i pieprzem. Gotowe wkładamy do nagrzanego piernika. Pieczemy je do momentu ścięcia się jajek (około 15 minut) w 180°C.

Upieczone wyjmujemy. Podajemy od razu oprószone drobno pokrojonym szczypiorkiem.