jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wielkanocne jaja

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

To oryginalna Wielkanocna przekąska na słodko!

Wielkanocne jaja Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wielkanocne jaja

 

 

  • Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 5 jajek,
  • 1, 5 szklanki cukru,
  • ¾ szklanki oleju,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Kisiel cytrynowy,
  • Kisiel wiśniowy,
  • 1 łyżka kakao

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocne jaja
Ubijamy białka na sztywno. Oddzielnie ucieramy żółtka, dodając stopniowo do nich cukier. Do puszystej masy żółtkowej lekkim strumieniem dodajemy olej, wodę oraz wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy z wcześniej ubitą pianą. Ciasto dzielimy na 3 części. Pierwszą część mieszamy z kisielem cytrynowym, drugą z kisielem wiśniowym, a trzecią z kakao. Ciasto wlewamy naprzemiennie kolorami do wcześniej przygotowanych wydmuszek (do ¾ wysokości, nadmiar ciasta wypłynie podczas pieczenia.) Jajeczka pieczemy w 180°C przez około 40 min.By skorupki się nie przewróciły ułożyłam je w formie na muffiny. Na dno wgłębień dałam wcześniej suchy groch.Przygotowanie wydmuszek: W jajkach robimy z jednej strony otwór (o średnicy nie większej niż 1 centymetr) i wylewamy ich zawartość. Ja skorupki gromadziłam stopniowo w miarę jaj zużywałam jajka do innych celów. Gotowe skorupki wyparzamy gotując je około 5 minut w wodzie. Następnie dokładnie suszymy. Przed napełnieniem ciastem do skorupek wlewamy olej ( po około 0,5 łyżeczki i każdą oddzielnie natłuszczamy kręcąc skorupką by olej dokładnie się rozszedł.
Wielkanocne jaja
Aby wyjąć zawartość skorupek, odrywamy górna jej część.