SUPERPRZEPIS

Wielkanocne jaja- galaretka drobiowa

  • 3
  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Wielkanocne jaja- galaretka drobiowa Więcej zdjęć (5)

Ostatnio robiłam jajeczka, drobiowe galaretki. Moja rodzina zaskoczona i rozradowana. Pomysł przypadł do gustu. Smak wyrazisty, taki jak powinien być.

Składniki:

Wielkanocne jaja- galaretka drobiowa

Składniki:

  • 10 wydmuszek

 

  • szynka 100 g

 

  • kukurydza 10 ziarenek na wydmuszkę

 

  • szczypiorek 1 pęczek

 

  • białko ugotowane z 3 jaj

 

  • bulion drobiowy 500 ml

Sposób przygotowania:

Wielkanocne jaja- galaretka drobiowa

Wykonanie:

Najpierw zrobiłam wydmuszki ( nożykiem zrobiłam dziurkę z szerszej strony jajka i przelałam zawartość do miski), tak samo zrobiłam z pozostałymi 9 jajami.

Wyparzyłam skorupki i osuszyłam, włożyłam je do pojemnika od jaj.

Przygotowałam bulion do którego dodałam 4 łyżeczki żelatyny. Rozmieszałam i zostawiłam do przestygnięcia.

Szynkę w plasterkach położyłam na deskę i mała foremką zaczęłam wycinać kształt. Szynkę wykrojoną po 6 szt wkładałam do każdej wydmuszki.

Kukurydze odsączyłam i wkładałam do wydmuszek.

Ugotowałam 3 jaja i same białko pokroiłam drobno w kosteczkę, i też włożyłam do wydmuszek.

Na końcu pokroiłam szczypiorek i wsypałam go do wydmuszek. Teraz zalałam jeszcze ciepłym bulionem do samego otworu.

Wstawiłam do lodówki na 2 godziny i jajeczka były już gotowe.

Wielkanocne jaja- galaretka drobiowa
Szynkę w plasterkach położyłam na deskę i mała foremką zaczęłam wycinać kształt.
Wielkanocne jaja- galaretka drobiowa
Odsączyłam kukurydzę i włozyłam do wydmuszek po parę szt.
Wielkanocne jaja- galaretka drobiowa
Ugotowane białko jajka pokroiłam w kostkę i też włożyłam do wydmuszek.
Wielkanocne jaja- galaretka drobiowa
Na końcu dodałam pokrojony szczypiorek i zalałam bulionem.