fanabree

fanabree

Kucharz
[Przepisów: 6]

Wielkanocne sakiewki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 327
         
ocena: 3/5 głosów: 8

Prosty przepis dla każdego leniucha idealny na świąteczny stół - łączący same wielkanocne przysmaki, które połączone razem uwodzą podniebienie

Wielkanocne sakiewki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wielkanocne sakiewki

 

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • laska wiejskiej kiełbasy
  • 3 ugotowane jajka
  • 1 ser cammembert
  • szczypiorek
  • majonez

Sposób przygotowania:

Wielkanocne sakiewki
1. Ciasto rozłożyć na blacie i rozciąć na 6 równych kawałków 2. Na każdy kawałek nałożyć pół łyżki majonezu 3. Dodać rozcięty ser camambert i położyć na nim kawałki kiełbasy wiejskiej i ugotowanego jajka. 4. Posypać szczypiorkiem 5. Zamknąć sakiewki - złożyć na pół w formie pieroga lub uformować worki i spiąć wykałaczką 6. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180C) na 20 min 7. Wesołego Alleluja!Skąd się wziął przepis? Było tak, że jako mała dziewczynka byłam strasznym niejadkiem. W zasadzie pochłaniałam wszystko co niezdrowe - od fastfoodów po słodycze. Na Wielkanoc nigdy nie chciałam jeść jajek, a wiejska była dla mnie zmorą. Potrzeba matką wynalazku, więc nasze wielkanocne sakiewki mają już ponad 10 lat i cieszą się uznaniem całej rodziny.
Wielkanocne sakiewki
Przed upieczeniem. Sakiewski w formie zgrabnych kieszonek ze smakowitym wielkanocnym nadzieniem
Wielkanocne sakiewki
Pyszne ciasto z bogatym nadzieniem to hit na wielkanocnym stole!