Sposób przygotowania:
Sakiewki z ciasta francuskiego
1. Suszone grzyby namoczyć przez noc. Ugotować i posiekać.2. Dodać posiekane pieczarki i cebulę pokrojoną w kostkę.3. Smażyć aż pieczarki się zrumienią. 4. Doprawić sosem sojowym i obficie pieprzem. Ewentualnie dosolić. 5. Wystudzone farsz wymieszać z białkiem ( opcja gdy chcemy używać do barszczu) lub z tartym żółtym serem ( gdy robimy przekąski). 6. Płat ciasta francuskiego rozwinąć, delikatnie rozwałkować by wyrównać powierzchnię. Przeciąć wzdłuż, a następnie na kwadraty.7. Na kwadraty nakładać farsz. 8. Rogi zagiąć i ścisnąć formując sakiewkę. Przewiązać nitką szczypiorku - luźno, ciasto francuskie pęcznieje. 9. Piec wg wytycznych z opakowania ciasta.
Anna555