Sposób przygotowania:
Wielkanocne zajączki
Drożdże rozprowadzamy w letnim mleku. Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki. Tak przygotowany odstawiamy do wyrośnięcia. Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy. Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki i garnka. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Gotowe ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy je na grubość około 2 cm. Z ciasta wycinamy 12 prostokątów o wymiarach mniej więcej 10 x 6 cm. Powinno zostać na jeszcze ciasta na głowy i ogony! W krótszych bokach prostokątów wykonujemy nacięcia około 2 cm (na środku boków). Dzięki temu uzyskamy nogi i łapki . Tak przygotowane podstawy zajączków przekładamy na blaszkę. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Z pozostałego ciasta formujemy małe i większe kulki. Mniejsze będą stanowić ogonki. Większe nacinamy z jednej strony na głębokość około 1 cm. Otrzymujemy w ten sposób głowy z uszami. Uformowane głowy i ogonki przyklejamy do podstaw zajączków. Smarujemy je jajkiem. Z rodzynek wykonujemy oczy. Drożdżówki wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik włączamy. Zajączki pieczemy około 20 minut w 180°C do zrumienienia. Upieczone jeszcze ciepłe dekorujemy lukrem, smarując pędzelkiem delikatnie łapki, nogi i ogonki. Studzimy. Lukier: •2 łyżki mleka, •Cukier puder (około 4-5 łyżek) Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder. Mieszamy całość widelcem. Lukier powinien być dość gęsty. Jeszcze ciepłe zajączki smarujemy lukrem (najlepiej nas kratce). Do tego celu użyłam silikonowego pędzelka.
gusia1000