sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Wielkanocny keks

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kto powiedział, że keks jest odpowiedni tylko na Boże Narodzenie? Ten, na który zapraszam Was dzisiaj, jest kolorowy i bardzo wiosenny, w sam raz na Wielkanocny stół.

Wielkanocny keks Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocny keks

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej + 1 czubata łyżka
  • 125 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki posiekanych, suszonych bakalii (rodzynki, morele, mango, daktyle, figi, żurawina, śliwki, kokos, skórka pomarańczowa)
  • 1/2 szklanki migdałów i orzechów włoskich
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
  • 3 łyżki rumu
  • Polewa:
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny keks
Bakalie zalewamy rumem i cieplą wodą, odstawiamy na 10 minut, odsączamy na sitku i obtaczamy w łyżce mąki. Dokładnie mieszamy. Masło ubijamy z dodawanymi stopniowo żółtkami na puszystą masę. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do masy maślano-żółtkowej stopniowo dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Dodajemy owoce, posiekane orzechy i przesianą z proszkiem do pieczenia makę. Ciasto przekładamy do foremki (11 x30cm) wysmarowanej margaryną i wysypanej bulką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. Przestudzony keks polewamy lukrem przygotowanym ze ¾ szklanki cukru pudru i 1- łyżki gorącej wody i 1 łyżeczki soku z cytryny. Posypujemy owocami kandyzowanymi.
Wielkanocny keks
Bakalie zalewamy rumem i cieplą wodą, odstawiamy na 10 minut, odsączamy na sitku i obtaczamy w łyżce mąki. Dokładnie mieszamy
Wielkanocny keks
Masło ubijamy z dodawanymi stopniowo żółtkami na puszystą masę.
Wielkanocny keks
Masło ubijamy z dodawanymi stopniowo żółtkami na puszystą masę. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do masy maślano-żółtkowej stopniowo dodajemy białka i delikatnie mieszamy
Wielkanocny keks
Dodajemy owoce, posiekane orzechy i przesianą z proszkiem do pieczenia makę.