lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Wielkanocny Keks z bakaliami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nie ma to jak zbliżające się święta Wielkanocne i pyszne smakołyki z tej okazji które powstają prawie w każdej kuchni

Wielkanocny Keks z bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocny Keks z bakaliami

 

  • margaryna 250 gram
  • mąka, 250 gram
  • cukier 250 gram
  • proszek do pieczenia, 1 łyżka
  • olejek waniliowy parę kropelek
  • jajka 5 sztuk
  • Mix keksowy 100 Gram
  • skórka pomarańczowa 25 gram
  • skórka cytrynowa 25 gram
  • morele suszone 50 gram
  • rodzynki 50 gram

Sposób przygotowania:

Wielkanocny Keks z bakaliami
Jaja zmiksowałam z cukrem na puch, masa podwoiła objętość . Dodałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Morele pokroiłam drobno , rodzynki zalałam wrzątkiem zostawiłam je na 20 minut, odcedziłam i posypałam 2 łyżkami mąki. Dodałam bakalie do masy , wymieszałam łyżką. Rozpuściłam margarynę i ostudzoną dodałam do masy , wymieszałam łyżką Przełożyłam do dwóch form mniejszych takich jednorazowych wysmarowanych margaryną i posypana mąką i upiekłam dwa keksy. Piekłam 45 minut w 170 stopniach Po wystudzeniu posypałam cukrem pudrem .
Wielkanocny Keks z bakaliami
Jaja zmiksowałam z cukrem na puch, masa podwoiła objętość .
Wielkanocny Keks z bakaliami
Dodałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Wielkanocny Keks z bakaliami
Morele pokroiłam drobno , dodałam je do masy
Wielkanocny Keks z bakaliami
rodzynki zalałam wrzątkiem zostawiłam je na 20 minut, odcedziłam i posypałam 2 łyżkami mąki. Dodałam bakalie do masy , wymieszałam łyżką.