agu88sia

agu88sia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Mazurek Wielkanocny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mazurek to jeden z tradycyjnych wypieków Świąt Wielkanocnych. Najlepiej smakuje gdy jest dekorowany w gronie rodzinnym w świątecznej atmosferze

Mazurek Wielkanocny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurek Wielkanocny

 

  • Składniki ciasto:

 

  • 4 jaja
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 200 g dżemu porzeczkowego

 

  • Składniki polewa:
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Mazurek Wielkanocny
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść. Zagniecione ciasto podzielić na 2 części. Obie rozwałkować na cienkie placki. Jednym plackiem wyłożyć spód blachy, przełożyć dżemem porzeczkowym i przykryć drugim plackiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Po ostygnięciu możemy rozpocząć zdobienie. Według uznania można zrobić jeden duży mazurek lub kilka różnych mniejszych.Wszystkie składniki do polewy wrzucić do garnuszka i zagotować. Poczekać aż lekko zgęstnieje i można dekorować.
Mazurek Wielkanocny
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto
Mazurek Wielkanocny
Podzielić na 2 części i każdą rozwałkować
Mazurek Wielkanocny
Na 1 placku posmarować dżem porzeczkowy, przykryć drugim plackiem
Mazurek Wielkanocny
Wszystkie składniki potrzebne do polewy wrzucić do garnuszka i zagotować