Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Wieloskładnikowy i kolorowy serniczek na zimno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sernik na zimno o wielu smakach i kolorach, ale bardzo smaczny. Do tego sernika na zimno można dodawać dowolne galaretki oraz owoce, zależy kto co lubi.

Wieloskładnikowy i kolorowy serniczek na zimno Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wieloskładnikowy i kolorowy serniczek na zimno

 

  • I warstwa:
  • biszkopty podłużne pokruszone wg uznania

 

  • II warstwa:
  • 1 opakowanie galaretki żurawinowej
  • 200 g sera białego
  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • III warstwa:
  • 100 g czekolady deserowej wiórki

 

  • IV warstwa:
  • 250 g sera ricotta
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • borówki amerykańskie wg uznania

 

  • V warstwa:
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • 315 g marmolady z gorzkiej pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Wieloskładnikowy i kolorowy serniczek na zimno
Przygotowałam tortownicę o średnicy 25 cm, która wyłożyłam papierem do pieczenia. Na papier pokruszyłam gotowe biszkopty.

W osobnej misce zmiksowałam ser z cukrem pudrem.

Żurawinową galaretkę rozpuściłam we wrzątku w szklance. Gdy ostygła, ale nie stężała zaczęłam dodawać ją partiami do masy serowej, oczywiście cały czas miksując. Następnie powoli wylewałam tą masę na biszkopty. Tą warstwę wstawiłam do lodówki na czas całkowitego stężenia. Stężałą masę żurawinową posypałam dosyć obficie wiórkami czekoladowymi.

Znowu do osobnego naczynia tym razem dałam ser ricotta i cukier puder i ponownie zmiksowałam. Do tej masy z kolei dałam chłodną galaretkę o smaku agrestowym ( ale też nie stężałą ), ponownie zmiksowałam. Wylałam ją bardzo powoli na wiórki czekoladowe. Ta warstwa również powędrowała do lodówki do całkowitego stężenia.  

Na zieloną warstwę położyłam borówki amerykańskie ( tutaj można je zastąpić innymi owocami, zależy kto co lubi ). Akurat miałam w domu gotową marmoladę z gorzkiej pomarańczy, więc tym razem zmiksowałam ją z galaretką brzoskwiniową ( oczywiście rozrobioną zgodnie z przepisem jak wcześniejsze galaretki ). Polałam nią borówki amerykańskie i ponownie włożyłam do lodówki, jednak tym razem trzeba uważać, aby ta masa całkowicie nie stężała.

Na tej masie robimy dekorację. Zrobiłam ją z gotowych czekoladowych serduszek oraz borówek amerykańskich ( tak jak widać na załączonych zdjęciach ).

Smacznego !
Wieloskładnikowy i kolorowy serniczek na zimno
Układanie dekoracji z czekoladowych serduszek i borówek amerykańskich
Wieloskładnikowy i kolorowy serniczek na zimno
Prawie cała dekoracja serniczka na zimno gotowa
Wieloskładnikowy i kolorowy serniczek na zimno
Widok z góry serniczka na zimno; dekoracja może być dowolna wg własnego uznania