Sposób przygotowania:
Żurek po Wielkanocny
Kiełbasę, boczek oraz pozostałe wędliny zalewamy zimną wodą ok 2l, dodajemy 2 listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Wrzucamy pokrojone grzyby i gotujemy razem na małym ogniu około 50 minut.
W tym czasie możemy ugotować jajka na twardo około 10 minut, następnie zalewamy je zimną wodą aby zatrzymać proces dalszego gotowania.
Cebulę kroimy dość drobno i podsmażamy na patelni dodając odrobinę masła.
Po 50 minutach z wywaru wyciągamy wędliny, które po wystygnięciu kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka gdzie mamy sam wywar- bez mięsa wlewamy serwatkę lub zakwas, doprowadzamy do gotowania cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Teraz możemy dodać cebulkę, pokrojone wędliny oraz przyprawy np. majeranek, pieprz i sól. Możemy dodać chrzan oraz czosnek. Na końcu wlewamy ostrożne śmietanę wcześniej wymieszaną z odrobiną ciepłego żurku, aby nam się nie zważyła.
Na talerz wykładamy obrane i pokrojone jajka, wlewamy żurek z kawałkami kiełbasy i boczku. Dekorujemy natką pietruszki. Ja podaję z grzankami robionymi z chleba w piekarniku.
Smacznego
W tym czasie możemy ugotować jajka na twardo około 10 minut, następnie zalewamy je zimną wodą aby zatrzymać proces dalszego gotowania.
Cebulę kroimy dość drobno i podsmażamy na patelni dodając odrobinę masła.
Po 50 minutach z wywaru wyciągamy wędliny, które po wystygnięciu kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka gdzie mamy sam wywar- bez mięsa wlewamy serwatkę lub zakwas, doprowadzamy do gotowania cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Teraz możemy dodać cebulkę, pokrojone wędliny oraz przyprawy np. majeranek, pieprz i sól. Możemy dodać chrzan oraz czosnek. Na końcu wlewamy ostrożne śmietanę wcześniej wymieszaną z odrobiną ciepłego żurku, aby nam się nie zważyła.
Na talerz wykładamy obrane i pokrojone jajka, wlewamy żurek z kawałkami kiełbasy i boczku. Dekorujemy natką pietruszki. Ja podaję z grzankami robionymi z chleba w piekarniku.
Smacznego