Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Wielobłonnikowy chlebek na wodzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczny chlebek, który zawiera w sobie wiele błonników. Smakuje z dżemami, nabiałem, a także wędlinami.

Wielobłonnikowy chlebek na wodzie

Składniki:

Wielobłonnikowy chlebek na wodzie

 

  • 800 g mąki krupczatki
  • 100 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki słonecznika łuskanego
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 2 łyżki ostropestu mielonego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1 litr letniej wody

Sposób przygotowania:

Wielobłonnikowy chlebek na wodzie

1.

Wielobłonnikowy chlebek na wodzie
Wsypanie do miski wszystkich rodzajów mąki i wymieszanie

Do miski wsypać mąkę krupczatkę, orkiszową i pełnoziarnistą, wymieszać.

2.

Wielobłonnikowy chlebek na wodzie
Wsypanie do miski wszystkich ziaren i wymieszanie

Dosypać otręby owsiane, siemię lniane, słonecznik łuskany, czarny sezam i ostropest mielony, wymieszać.

3.

Wielobłonnikowy chlebek na wodzie
Wsypanie do miski cukru białego i wymieszanie

Wsypać cukier biały i wymieszać łyżką.

4.

Wielobłonnikowy chlebek na wodzie
Wsypanie do miski soli kuchennej i wymieszanie

Dosypać sól kuchenną i ponownie wymieszać.

5.

Wielobłonnikowy chlebek na wodzie
Poskubanie świeżych drożdży w palcach i dodanie do pozostałych składników

Poskubać w palcach świeże drożdże i dodać do reszty składników, za każdym razem mieszać.

6.

Wielobłonnikowy chlebek na wodzie

Na końcu wlać letnią wodę.

7.

Wielobłonnikowy chlebek na wodzie

Bardzo dokładnie wymieszać łyżką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

8.

Wielobłonnikowy chlebek na wodzie

Po upływie tego czasu ciasto "odgazować" i przełożyć do silikonowych foremek. Pozostawić jeszcze na 15 minut.

9.

Wielobłonnikowy chlebek na wodzie

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 stopni C na 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.

10.

Wielobłonnikowy chlebek na wodzie

Wystudzić chlebki na kratce.

11.

Wielobłonnikowy chlebek na wodzie

Smacznego !


Tagi:

pieczywo chleb