Sposób przygotowania:
Wielobłonnikowy chlebek na wodzie1.
Do miski wsypać mąkę krupczatkę, orkiszową i pełnoziarnistą, wymieszać.
2.
Dosypać otręby owsiane, siemię lniane, słonecznik łuskany, czarny sezam i ostropest mielony, wymieszać.
3.
Wsypać cukier biały i wymieszać łyżką.
4.
Dosypać sól kuchenną i ponownie wymieszać.
5.
Poskubać w palcach świeże drożdże i dodać do reszty składników, za każdym razem mieszać.
6.
Na końcu wlać letnią wodę.
7.
Bardzo dokładnie wymieszać łyżką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
8.
Po upływie tego czasu ciasto "odgazować" i przełożyć do silikonowych foremek. Pozostawić jeszcze na 15 minut.
9.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 stopni C na 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.
Wystudzić chlebki na kratce.
11.
Smacznego !