Sposób przygotowania:
Domowy chlebek na czerwonym winie
Tym razem chlebek postanowiłam upiec na mące krupczatce ( która jest moją bazową mąką ), mące kukurydzianej oraz mące orkiszowej. Do tych mąk dodałam ziarna amarantusa i wszystko wymieszałam. Potem dodałam sól morską ( zamieszałam ), a następnie prawdziwy miód ( najlepiej dodać płynny ).
Drożdże świeże pokruszyłam w palcach i dodałam do całości. Do dokładnie wymieszanej masy dodałam czerwone wino oraz letnią wodę. Znowu wymieszałam łyżką drewnianą i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie „odgazowałam” ciasto i przełożyłam do silikonowych foremek. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni, a następnie wsadziłam foremki na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.
Chlebki najlepiej wystudzić na kratce. Smacznego !
Drożdże świeże pokruszyłam w palcach i dodałam do całości. Do dokładnie wymieszanej masy dodałam czerwone wino oraz letnią wodę. Znowu wymieszałam łyżką drewnianą i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie „odgazowałam” ciasto i przełożyłam do silikonowych foremek. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni, a następnie wsadziłam foremki na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.
Chlebki najlepiej wystudzić na kratce. Smacznego !