Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Wielomączny chlebek na drożdżach z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobry chlebek z dodatkiem bakalii i nie tylko. Polecam go na śniadanie z nabiałem lub domowym dżemem.

Wielomączny chlebek na drożdżach z bakaliami

Składniki:

Wielomączny chlebek na drożdżach z bakaliami

 

Sposób przygotowania:

Wielomączny chlebek na drożdżach z bakaliami

1.

Wielomączny chlebek na drożdżach z bakaliami
Wsypanie do miski wszystkich rodzajów mąki

Wsypać do miski wszystkie mąki i wymieszać łyżką drewnianą.

2.

Wielomączny chlebek na drożdżach z bakaliami
Dosypanie wszystkich dodatków do miski i wymieszanie

Dosypać płatki owsiane, amarantus, pistacje, żurawinę i słonecznik, wymieszać.

3.

Wielomączny chlebek na drożdżach z bakaliami
Wsypanie do miski soli i ponowne wymieszanie

Wsypać sól morską jodowaną i ponownie wymieszać.

4.

Wielomączny chlebek na drożdżach z bakaliami
Wlanie miodu spadziowego do miski i wymieszanie

Wlać miód spadziowy i ponownie wymieszać.

5.

Wielomączny chlebek na drożdżach z bakaliami
Poskubanie świeżych drożdży w palcach i dodanie do pozostałych składników

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do pozostałych składników, wymieszać.

6.

Wielomączny chlebek na drożdżach z bakaliami

Na końcu wlać letnią wodę.

7.

Wielomączny chlebek na drożdżach z bakaliami

Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

8.

Wielomączny chlebek na drożdżach z bakaliami

Po tym czasie ciasto "odgazować" i przełożyć do foremek silikonowych. Pozostawić jeszcze na około 15 minut.

9.

Wielomączny chlebek na drożdżach z bakaliami

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.

10.

Wielomączny chlebek na drożdżach z bakaliami

Wystudzić na kratce.

11.

Wielomączny chlebek na drożdżach z bakaliami

Smacznego !