Sposób przygotowania:
Wielomączny chlebek na drożdżach z bakaliami1.

Wsypać do miski wszystkie mąki i wymieszać łyżką drewnianą.
2.

Dosypać płatki owsiane, amarantus, pistacje, żurawinę i słonecznik, wymieszać.
3.

Wsypać sól morską jodowaną i ponownie wymieszać.
4.

Wlać miód spadziowy i ponownie wymieszać.
5.

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do pozostałych składników, wymieszać.
6.

Na końcu wlać letnią wodę.
7.

Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
8.

Po tym czasie ciasto "odgazować" i przełożyć do foremek silikonowych. Pozostawić jeszcze na około 15 minut.
9.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.

Wystudzić na kratce.
11.

Smacznego !