marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Wielosmakowe ciasteczka.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Z podanych składników wyrobić i zagnieść na stolnicy gładkie ciasto,rozwałkować i wykrawać foremkami kształty.Ułożyć na blasze.Piec ok.15 m

Wielosmakowe ciasteczka.

Składniki:

Wielosmakowe ciasteczka.

 

  • 2,5 pełne szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 3-4 żółtka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • pół kostki masła miękkiego,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%,
  • 1/2 szklanki białego lub niebieskiego maku,
  • garść rodzynek,
  • 1/2 szklanki mączki orzechowej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • aromat migdałowy lub waniliowy,
  • sok z wyciśniętej cytryny(bez pestek),
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz pergaminu do blachy.

Sposób przygotowania:

Wielosmakowe ciasteczka.
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i posiekać na wiórki z miękkim masłem,zsunąć na stosik,zrobić dołek,wbić żółtka oddzielone od białek,dodać cukier,cukier waniliowy,aromat migdałowy lub inny,po pół szklanki maku i mączki orzechowej,rodzynki,wlać śmietankę i sok z cytryny,odrzucając pestki.Zagnieść i wyrabiać,dodając śmietanki w razie czego. Potem rozwałkować i wykrawać radełkiem lub foremkami kształty. Układać ciastka na wysmarowanej tłuszczem roślinnym i wyłożonej pergaminem blasze.Wstawić blachę z zawartością do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piec z 15-20 min.Po upieczeniu wyłączyć piekarnik,blachę wyjąć,a ciastka zsunąć łopatką na paterę i jeść.

Tagi:

beza mak bezy