Sposób przygotowania:
Wielosmakowe ciasteczka.
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i posiekać na wiórki z miękkim masłem,zsunąć na stosik,zrobić dołek,wbić żółtka oddzielone od białek,dodać cukier,cukier waniliowy,aromat migdałowy lub inny,po pół szklanki maku i mączki orzechowej,rodzynki,wlać śmietankę i sok z cytryny,odrzucając pestki.Zagnieść i wyrabiać,dodając śmietanki w razie czego. Potem rozwałkować i wykrawać radełkiem lub foremkami kształty. Układać ciastka na wysmarowanej tłuszczem roślinnym i wyłożonej pergaminem blasze.Wstawić blachę z zawartością do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piec z 15-20 min.Po upieczeniu wyłączyć piekarnik,blachę wyjąć,a ciastka zsunąć łopatką na paterę i jeść.