Sposób przygotowania:
Wielowarzywna potrawka z kurczaka
Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i pokroiłam w kostkę. Marchew obrałam, opłukałam, pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę. Cukinię i paprykę umyłam, osuszyłam. Cukinię pokroiłam w kostkę. Z papryki usunęłam gniazdo nasienne i białe włókna, pokroiłam w krótkie paseczki. W rondlu rozgrzałam olej, obsmażyłam na nim kurczaka, dodałam cebulę i marchewkę, i na wolnym ogniu smażyłam jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając. Zalałam wrzątkiem tak, aby mięso było przykryte, posoliłam. Dołożyłam paprykę, a kiedy ta lekko zmiękła, wrzuciłam groszek i cukinię. Doprawiłam do smaku czerwoną czubrycą, papryką w proszku, bazylią i pieprzem. Gotowałam na wolnym ogniu, dopóki warzywa nie były wystarczająco miękkie (dla mnie al’dente). Potrawkę można zagęścić mąką pszenną, albo kukurydzianą.
zbysiowa
edytaha
Pyszna była Madziu, ja też lubię takie jedzonko :)
mysza75
edytaha
To duża porcja, więc jest czym dzielić, zapraszam Madziu :)