aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Wielozbożowy chleb na zakwsie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Żaden chleb kupiony w sklepie nie dorówna smakiem temu przygotowanemu we własnej " piekarni"

Wielozbożowy chleb na zakwsie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wielozbożowy chleb na zakwsie

 

Sposób przygotowania:

Wielozbożowy chleb na zakwsie
Aktywny zakwas wymieszaj z ciepłą wodą i drożdżami. Następnie stopniowo dodawaj do miski z wymieszanymi mąkami, solą i cukrem. Zagnieć ciasto ( powinno być dość gęste) i odstaw w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Po tym czasie przełóż chleb do wysmarowanej formy lub uformuj bochenek bezpośrednio na blaszce, przykryj ściereczką i ponownie odstaw do rośnięcia na 30 min. Przed włożeniem do piekarnika, chleb posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ulubionymi ziołami lub nasionami ( np makiem, słonecznikiem lub siemieniem lnianym). Piecz w rozgrzanym do 180-200 C piekarniku przez ok godzinę.
Wielozbożowy chleb na zakwsie
chleb posmarowany jajkiem
Wielozbożowy chleb na zakwsie
chlebek posypany ziołami i gotowy do pieczaenia