Sposób przygotowania:
Wieńce z kruszonką
Przygotowanie: Przesiać mąkę,dodać drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłego mleka,jajko utarte z cukrem,2 łyżki stopionego masła,szczyptę soli i resztę ciepłego mleka.Zagnieść niezbyt gęste ciasto,odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte rozwałkować w kształcie prostokąta grubości 1 centymetra.Na środek położyć połowę masła,nakryć jednym brzegiem ciasta,ułożyć na nim pozostałe masła,przykryć drugim brzegiem ciasta i rozwałkować.Czynność tę powtórzyć 3 razy.Odstawić ciasto do wyrośnięcia.Przyrządzić nadzienie: mak opłukać,osączyć na sicie,zalać wrzącą wodą i gotować,aż da się rozetrzeć w palcach,dokładnie osączyć i przepuścić 2 razy przez maszynkę,dodać pozostałe składniki i utrzeć na jednolitą masę.Wyrośnięte ciasto ostrożnie rozwałkować do grubości 1/2 centymetra,posmarować nadzieniem,podzielić na części.Każdą część zrolować i uformować w kształcie obwarzanka,posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką i ułożyć na natłuszczonych blachach i pozostawić do wyrośnięcia.Piec w bardzo gorącym piekarniku ( 250-300s.c) około 30 minut.