Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Wieniec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wieniec można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Wieniec

Składniki:

Wieniec

 

  • 40 dag mąki
  • pól szklanki meleka
  • 5 łyżek cukru
  • 10 dag masła
  • jajo
  • białko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • Nadzienie:
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 6 dag migdałów
  • 6 dag rodzynek
  • łyżeczka cynamonu
  • olejek cytrynowy
  • żółtko

Sposób przygotowania:

Wieniec
Mąkę, przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Następni rozwałkować cienko ciasto. Masło roztopić (przeznaczone na nadzienie), polać nim ciasto posypać cukrem, cynamonem, połową posiekanych rodzynek i migdałów. Zwinąć ciasto w rulon włożyć do formy
z kominkiem, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać resztą bakalii. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
Po upieczeniu można polać dowolną polewą.