Sposób przygotowania:
Wieniec naleśnikowy z jabłkami
Zrobić ciasto naleśnikowe z mąki , proszku do pieczenia , jajek , mleka, wody i szczypty soli . Dobrze wymieszane zostawić na 15 minut by zgęstniało .
Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę .
Patelnię posmarować olejem za pomocą pędzla kuchennego. Postawić na gazie . Kiedy czujnik temperatury zrobi się czerwony oznacza , że patelnia jest gotowa do smażenia .
Wlać 1/2 ciasta naleśnikowego i poruszając patelnią sprawić by równomiernie rozprowadziło się po powierzchni dna ( kominek ma zostać czysty ).Przykryć pokrywką .Smażyć na średnim gazie aż ciasto zmatowieje . Wylać resztę ciasta i wysypać na nie równomiernie jabłka .Znów przykryć i smażyć aż ciasto zacznie matowieć . Zmniejszyć gaz na minimalny i ogrzewać jeszcze kilka minut tak by całe ciasto było usmażone .Wyłączyć gaz . Założyć rękawice kuchenne . Trzymając patelnię za rączkę i dociskając pokrywkę do patelni trzymając za uchwyt przekręcić ją - tak by wieniec opadł wierzchem na pokrywkę . Zdjąć patelnię a na wieniec położyć duży talerz i znów przekręcić . Zdjąć pokrywkę . Wieniec jest już ułożony w prawidłowej pozycji.
Oprószyć cukrem karmelowo-cynamonowym. Udekorować .
Podawać pokrojony jak tort .
Można jeść sam albo z bitą śmietaną , kwaśną śmietaną , lemon curd ,syropem klonowym , brązowym cukrem - jak kto lubi. Mnie smakował na ciepło z kwaśną śmietaną i cukrem ( gryzłam jak pizzę ), a na zimno polany syropem klonowym.
Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę .
Patelnię posmarować olejem za pomocą pędzla kuchennego. Postawić na gazie . Kiedy czujnik temperatury zrobi się czerwony oznacza , że patelnia jest gotowa do smażenia .
Wlać 1/2 ciasta naleśnikowego i poruszając patelnią sprawić by równomiernie rozprowadziło się po powierzchni dna ( kominek ma zostać czysty ).Przykryć pokrywką .Smażyć na średnim gazie aż ciasto zmatowieje . Wylać resztę ciasta i wysypać na nie równomiernie jabłka .Znów przykryć i smażyć aż ciasto zacznie matowieć . Zmniejszyć gaz na minimalny i ogrzewać jeszcze kilka minut tak by całe ciasto było usmażone .Wyłączyć gaz . Założyć rękawice kuchenne . Trzymając patelnię za rączkę i dociskając pokrywkę do patelni trzymając za uchwyt przekręcić ją - tak by wieniec opadł wierzchem na pokrywkę . Zdjąć patelnię a na wieniec położyć duży talerz i znów przekręcić . Zdjąć pokrywkę . Wieniec jest już ułożony w prawidłowej pozycji.
Oprószyć cukrem karmelowo-cynamonowym. Udekorować .
Podawać pokrojony jak tort .
Można jeść sam albo z bitą śmietaną , kwaśną śmietaną , lemon curd ,syropem klonowym , brązowym cukrem - jak kto lubi. Mnie smakował na ciepło z kwaśną śmietaną i cukrem ( gryzłam jak pizzę ), a na zimno polany syropem klonowym.