SUPERPRZEPIS

Wieniec z białym makiem i masłem orzechowym

  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Wieniec z białym makiem i masłem orzechowym Więcej zdjęć (3)

Połączenie białego maku i masła orzechowego naprawdę niewiarygodnie smakuje. Wykonanie ciasta jest stosunkowo proste i niezbyt czasochłonne, co przed świętami jest bardzo pożądane. Do tego pięknie świątecznie wygląda. Przypomina trochę zaspę śnieżną.

Składniki:

Wieniec z białym makiem i masłem orzechowym

 

 

  • Przełożenie:
  • 200 g białego maku
  • 150 g masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki rodzynek

 

  • Dekoracja:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 3 beziki

Sposób przygotowania:

Wieniec z białym makiem i masłem orzechowym

Biszkopt:

Wieniec z białym makiem i masłem orzechowym
do masy jajecznej dodać sypie składniki i wymieszać

Orzechy zmielić w blenderze. W małej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Do miski wbić jajka, dodać cukier i utrzeć na jasny puszysty krem.
Gdy to nastąpi przesiać składniki sypkie, zmiksować. Na koniec dodać zmielone orzechy i wymieszać.
Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 16 cm z kominem ( formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą).

ETAP 2:

Wieniec z białym makiem i masłem orzechowym
przygotowane ciasto piec około 30 minut

Piec w 170 st około 30-35 minut, do suchego patyczka. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed składaniem tortu. Przekroić na trzy płaty.

Nadzienie:

Wieniec z białym makiem i masłem orzechowym
namoczony mak zmiksować , dodać masło orzechowe i olej kokosowy

Mak przełożyć do miski, zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut. Po tym czasie odcedzić i zostawić na sicie do odcieknięcia.

Następnie przełożyć do pojemnika blendera, dodać śmietanę i zblendować.

Przełoży do miski, dodać masło orzechowe, olej kokosowy i cukier. Dobrze wymieszać.

ETAP 4:

Wieniec z białym makiem i masłem orzechowym
dodać rodzynki i płatki migdałowe

Dodać płatki migdałowe oraz rodzynki, po raz ostatni wymieszać.

Składnie :

Wieniec z białym makiem i masłem orzechowym
w tortownicy układać warstwy ciasta

Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Następnie dać połowę kremu, ułożyć drugi biszkopt i resztę kremu. Przykryć ostatnim kawałkiem ciasta, lekko docisnąć i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Dekoracja:

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Nałożyć ją na boki i wierzch wieńca. Szpryca na wierzchu zrobić rozetki. Ułożyć beziki.

Płatki migdałowe nałożyć na bok wieńca. Wstawić do lodówki na kolejne 2 godziny. Smacznego.