Sposób przygotowania:
Wieniec z białym makiem i masłem orzechowymBiszkopt:
Orzechy zmielić w blenderze. W małej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Do miski wbić jajka, dodać cukier i utrzeć na jasny puszysty krem.
Gdy to nastąpi przesiać składniki sypkie, zmiksować. Na koniec dodać zmielone orzechy i wymieszać.
Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 16 cm z kominem ( formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą).
ETAP 2:
Piec w 170 st około 30-35 minut, do suchego patyczka. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed składaniem tortu. Przekroić na trzy płaty.
Nadzienie:
Mak przełożyć do miski, zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut. Po tym czasie odcedzić i zostawić na sicie do odcieknięcia.
Następnie przełożyć do pojemnika blendera, dodać śmietanę i zblendować.
Przełoży do miski, dodać masło orzechowe, olej kokosowy i cukier. Dobrze wymieszać.
ETAP 4:
Dodać płatki migdałowe oraz rodzynki, po raz ostatni wymieszać.
Składnie :
Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Następnie dać połowę kremu, ułożyć drugi biszkopt i resztę kremu. Przykryć ostatnim kawałkiem ciasta, lekko docisnąć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Dekoracja:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Nałożyć ją na boki i wierzch wieńca. Szpryca na wierzchu zrobić rozetki. Ułożyć beziki.
Płatki migdałowe nałożyć na bok wieńca. Wstawić do lodówki na kolejne 2 godziny. Smacznego.