zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 716]

Makowo serowe z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Rewelacyjne połączenie smaków, delikatne ciasto z makiem ,pyszną masą serową i brzoskwiniami. Świetny deser na poprawę humoru!

Makowo serowe z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowo serowe z brzoskwiniami

 

  • Ciasto :

 

  • 6 jajek
  • 10 łyżek mąki
  • 3 łyżki maku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 12 łyżek oleju
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa
  • 0,5 kg serka twarogowego z wiaderka
  • puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • Na wierzch
  • 2 galaretki wieloowocowe lub brzoskwiniowe
  • reszta brzoskwiń

 

Sposób przygotowania:

Makowo serowe z brzoskwiniami
Żółtka oddzielam od białek. Biała ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaje porcjami cukier, następnie zmniejszam obroty miksera do minimum i dodaję po jednym żółtku, teraz wlewam powoli olej, następnie wsypuję porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i suchy mak. Ciasto wylewam do blaszki ( 34 x 25) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 35 minut w 180 st. C Po wystudzeniu przekrawam na dwa blaty, grubszy i cieńszy.



 Brzoskwinie odsączam, sok zostawiam .Cztery połówki brzoskwiń kroję w kosteczki . Ser przekładam do miski i mieszam z pokrojonymi brzoskwiniami. Syrop wlewam do rondelka , dopełniam wodą aby uzyskać pół litra płynu, zagotowuje go i rozpuszczam w nim galaretki. Studzę, lekko tężejącą wlewam do sera i mieszam na najmniejszych obrotach miksera, masę wykładam na pierwszy blat , wyrównuje i nakrywam cieńszym blatem.



 Galaretki wieloowocowe rozpuszczam w 750 ml gorącej wody i miksuję z resztą brzoskwiń. Lekko tężejącą wylewam na wierzch ciasta.

Można udekorować , ja użyłam kolorowej posypki. Odstawiam docałkowitego stężenia.
Makowo serowe z brzoskwiniami
Ciasto wylewam do blaszki ( 34 x 25) wyłożonej papierem
Makowo serowe z brzoskwiniami
Po wystudzeniu przekrawam na dwa blaty, grubszy i cieńszy.
Makowo serowe z brzoskwiniami
Ser przekładam do miski i mieszam z pokrojonymi brzoskwiniami.
Makowo serowe z brzoskwiniami
Galaretki wieloowocowe rozpuszczam w 750 ml gorącej wody i miksuję z resztą brzoskwiń