Sposób przygotowania:
Makowo serowe z brzoskwiniami
Żółtka oddzielam od białek. Biała ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaje porcjami cukier, następnie zmniejszam obroty miksera do minimum i dodaję po jednym żółtku, teraz wlewam powoli olej, następnie wsypuję porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i suchy mak. Ciasto wylewam do blaszki ( 34 x 25) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 35 minut w 180 st. C Po wystudzeniu przekrawam na dwa blaty, grubszy i cieńszy.
Brzoskwinie odsączam, sok zostawiam .Cztery połówki brzoskwiń kroję w kosteczki . Ser przekładam do miski i mieszam z pokrojonymi brzoskwiniami. Syrop wlewam do rondelka , dopełniam wodą aby uzyskać pół litra płynu, zagotowuje go i rozpuszczam w nim galaretki. Studzę, lekko tężejącą wlewam do sera i mieszam na najmniejszych obrotach miksera, masę wykładam na pierwszy blat , wyrównuje i nakrywam cieńszym blatem.
Galaretki wieloowocowe rozpuszczam w 750 ml gorącej wody i miksuję z resztą brzoskwiń. Lekko tężejącą wylewam na wierzch ciasta.
Można udekorować , ja użyłam kolorowej posypki. Odstawiam docałkowitego stężenia.
Brzoskwinie odsączam, sok zostawiam .Cztery połówki brzoskwiń kroję w kosteczki . Ser przekładam do miski i mieszam z pokrojonymi brzoskwiniami. Syrop wlewam do rondelka , dopełniam wodą aby uzyskać pół litra płynu, zagotowuje go i rozpuszczam w nim galaretki. Studzę, lekko tężejącą wlewam do sera i mieszam na najmniejszych obrotach miksera, masę wykładam na pierwszy blat , wyrównuje i nakrywam cieńszym blatem.
Galaretki wieloowocowe rozpuszczam w 750 ml gorącej wody i miksuję z resztą brzoskwiń. Lekko tężejącą wylewam na wierzch ciasta.
Można udekorować , ja użyłam kolorowej posypki. Odstawiam docałkowitego stężenia.