luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Wieniec z truskawkami

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Wspaniale ciasto o smaku lata....

Wieniec z truskawkami

Składniki:

Wieniec z truskawkami

 

  • 250 gram masla lub margaryny
  • 250 gram cukru
  • 6 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • kilka kropli aromatu maslanego
  • 200 gram serka homog.
  • 500 gram maki pszennej
  • 4 lyzeczki proszku do pieczenia
  • Skladniki na nadzienie:
  • 250 gram truskawek (swiezych lub mrozonych)
  • 2 lyzki cukru
  • Skladniki na lukier:
  • 200 gram cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Wieniec z truskawkami
Maslo ubic z cukrem i cukrem waniliowym. Dodac pojedynczo jajka, dalej ubijajac. Nastepnie serek homog. oraz make wymieszana z proszkiem do pieczenia i aromat maslany. Truskawki umyc, obrac i zmiksowac z 2 lyzkami cukru. Do formy wylac 3/4 ciasta i nastepnie sos truskawkowy (2 lyzki odlozyc do ozdoby ciasta), widelcem zrobic eski i wylozyc reszte ciasta. Piec ok.60 min. w temp.180 stopni. Polowe cukru pudru wymieszac z sokiem cytrynowym i udekorowac ostudzone ciasto. Reszte cukru wymieszac z odlozonym sosem truskawkowym i ozdobic gore ciasta.

Tagi:

jajko jajka mak