Sposób przygotowania:
Wieniec z żurawiną i jabłkami
Żurawinę zalewamy herbatą.W trzech łyżkach podgrzanego mleka rozpuszczamy drożdże, dodajemy po łyżce mąki i cukru. Mieszamy i powstały zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę pszenną dodajemy jajko, resztę cukru, sól, sok i skórkę z cytryny, resztę mleka, roztopione i przestudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy jednolite ciasto i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie wyrabiamy i układamy w formie z kominem i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia tym razem na około godzinę. W tym czasie osączamy żurawinę, a jabłka obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Owoce układamy na cieście i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut.