Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z jabłkami.
Drożdże rozkruszyć, dodać do nich łyżkę cukru,łyżkę maki i 4 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie wymieszać make z cukrem waniliowym i łyżeczką soli. Dodać do mąki jajko,pozostałą część mleka (ciepłe) roztopione i ostudzone masło i rozczyn. W misce połączyć intensywnie mieszając składniki ciasta. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto przelać na posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą formę (u mnie tortownica o średnicy 26cm). Jabłka obieramy, kroimy w półksiężyce. wkładamy do miski. cukier z cynamonem dodajemy do jabłek, Obtaczamy jabłka w cukrze z cynamonem i układamy na cieście. Na koniec dodajemy na wierzch ciasta wiórki startego masła. Pieczemy nagrzanym piekarniku 180*C około 30 - 35 minut. Jeszcze ciepłe obsypujemy cukrem pudrem