Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczeń z łopatki z cebulą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zamarynowana łopatka wieprzowa pieczona w rękawie, z dodatkiem plastrów wędzonej szynki i pokrojonej w piórka cebuli.

Pieczeń z łopatki z cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczeń z łopatki z cebulą

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń z łopatki z cebulą
Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miseczki. Dodać do niego zioła, wszystkie przyprawy i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 2 godziny. Po tym czasie zamarynowane mięso przełożyć do torebki do pieczenia. Na mięsie rozłożyć plasterki wędzonej szynki. Cebule obrać, pokroić w grube piórka, rozsypać na mięsie. Torebkę z mięsem zamknąć i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Mięso piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Mięso piec dalej przez ok. 60 minut.
Pieczeń z łopatki z cebulą
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.
Pieczeń z łopatki z cebulą
Mięso dokładnie natarte przygotowaną marynatą.
Pieczeń z łopatki z cebulą
Zamarynowane mięso przełożone do torebki do pieczenia i obłożone plastrami szynki.
Pieczeń z łopatki z cebulą
Pokrojona w piórka cebula rozłożona na mięsie.