bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Wieprzowa łopatka w piwie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Łopatka z piwnym aromatem.

Wieprzowa łopatka w piwie

Składniki:

Wieprzowa łopatka w piwie

 

  • kawałek łopatki wieprzowej ok 1 kg
  • puszka piwa jasnego
  • 2 marchewki
  • nieduży seler
  • pietruszka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liśc laurowy
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowa łopatka w piwie
Łopatke posolić, popieprzyć i zamarynować w piwie z dodatkiem warzyw, cebuli, czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowego. Na noc do lodówki. Mięso wysuszyć i obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu na brązowy kolor, w trakcie smażenia dodac warzywa z zalewy i też obsmażyć wszystko razem. Gdy sie ładnie zrumieni wlac piwo z zalewy do rondla i na malutkim ogniu pod przykryciem niecałą godzinę ma się dusić Płyn powinien sięgać do ok. 1/3 wysokości mięsa, a gdy sos okaże sie zbyt gorzki dodac wody. Po upieczeniu wyjąc mięso, wyłowić ziarna ziele i laurowe liście, a warzywa i sos zmiksowac na aksamitna głądką masę, Dodac śmietanę.
Podalam z kluseczkami. Na zdjeciu widac jak mięso z sosem paruje. Pyszniutkie.

Tagi:

wieprzowa piwo