Sposób przygotowania:
Wieprzowe zraziki z ogórkiem
Mięso opłukać i osuszyć. Karkówkę pokroić w grubsze plastry. Mięso rozbić tłuczkiem. Na brzegu każego plastra układać kawałek ogórka kiszonego oraz kawałek cebuli. Całość posypać lekko pieprzem, solą oraz kucharkiem. Zrazki zwinąć w rulonik i związać nicią lub spiąć wykałaczkami. Gotowe zrazy układać w rondlu z rozgrzanym masłem. Lekko podrumienić. Następnie zalać wodą (tak by zrazy były zanurzone) i zagotować. Wsypać mieloną paprykę (można także dodać kilka kawałków marchewki i piertuszki) i ducić zrazy na niewielkim ogniu pod przykryciem do miękkości. Wymieszać śmietanę z mąką i wlać do zrazów. Wymieszać. Sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać zrazy z ziemniakami i surówką.