kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Wieprzowina faszerowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Nieźle smakuje popite białym winkiem :)

Wieprzowina faszerowana

Składniki:

Wieprzowina faszerowana

 

  • 4 kotlety schabowe
  • 1 kg kapusty włoskiej
  • 8 dkg prażonych orzeszków
  • 10 dkg kwaśnej śmietany
  • 10 dkg twarogu
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki rosołu
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżka mąki
  • tarta gałka muszkatołowa
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania:

Wieprzowina faszerowana
Mieszamy szczypiorek, pokrojone orzeszki z twarożkiem. Nacinamy w każdym kotlecie kieszeń i wypełniamy ja farszem.Poszatkować kapustę i cebule, zesmażamy je na maśle jakieś 3 minuty a potem zalewamy winem i rosołem. Doprawiamy sola, pieprzem i gałka muszkatołową. Przykrywamy i dusimy 15 minut.Kotlety smażymy na oleju z każdej strony po 5 minut. ale na małym ogniu aby nam się nie spaliły.Do kapusty dodajemy mąkę, śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku. Podajemy kotlety ułożone na kapuście posypane posiekanymi orzeszkami. Smacznego!