Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Wieprzowina na kapuście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczki Słowacji i Wysokich Tatr. Danie, które tam jadłem i którego smaku nie mogę do końca odtworzyć.

Wieprzowina na kapuście

Składniki:

Wieprzowina na kapuście

 

  • ok. 1 kg poszatkowanej kapusty kiszonej
  • 2 - 3 ugotowane ziemniaki
  • 1 duża, posiekana cebula
  • szczypta kminku
  • pieprz, sól do smaku
  • schab w plastrach, nie rozbity (po 2 plastry na osobę)
  • smalec do pieczenia (2 łyżki)

Sposób przygotowania:

Wieprzowina na kapuście
Lubię kuchnię i czeską i słowacką, chociaż jest nieco ciężka. Ale ten smak mnie zadziwił. Bo podstawowym daniem w tych kuchniach jest mięso podlane dużą ilością pysznego sosu, A tu - mięsko jak z grilla... Udało mi się stworzyć potrawę bardzo podobną do oryginału, ale niestety, kapuście brakuje, nie wiem jak to ująć... czeskiej duszy? Spróbujmy razem. Na rozgrzany smalec (ok. 1 łyżka) wrzuć poszatkowaną kapustę i cebulę, podsmaż mieszając. Dodaj zgniecione ziemniaki - tu mała dygresja - spotkałem się z przepisem, który mówi o surowych, startych ziemniakach, ale mnie bardziej odpowiada moja wersja - wymieszaj wszystko razem, dodaj kminek (może być więcej niż szczypta) i duś pod przykryciem ok. godziny - do miękkości kapusty. Dopraw do smaku. Na pozostałej łyżce smalcu usmaż kotlety - można też bez smalcu, na grillu, ale wychodzi suche - po kilka minut z każdej strony. Nie może być zbyt wysmażone. Podaj kotlety na kapuście w towarzystwie knedlików lub pieczywa. I koniecznie chłodne piwo! P.S. Zapraszam na reportaż z tej wyprawy - www.kuchnia-bez-chemii.pl