zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Wieprzowina po chińsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

wieprzowinę można podać z ryżem lub kaszą

Wieprzowina po chińsku

Składniki:

Wieprzowina po chińsku

 

  • 700 g łopatki wieprzowej
  • 400 g mieszanki chińskiej
  • 1 pęczek szczypiorku czosnkowego
  • 3 łyżki sosu sojowo grzybowego
  • 1 łyżka maggi
  • 1 łyżka przyprawy do dań chińskich
  • 1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 2 szczypty pieprzu cayenne
  • 2 szczypty cukru
  • 2 szczypty soli
  • 200 ml wody
  • 4 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina po chińsku
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażać. Dodać cukier i dalej smażyć. Do podsmażonego mięsa dodać wszystkie przyprawy, podlać 1/2 ilości wody i dusić. Gdy mięso jest prawie miękkie wrzucić mieszankę chińską ( ja użyłam mrożonej ) i posiekany szczypiorek, wlać resztę wody i dusić wszystko do miękkości. W miarę potrzeby jeszcze doprawić. Podawać z kaszą lub ryżem.