Sposób przygotowania:
Wieprzowina z pastą miso i żółtym ryżem
Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Odcedzamy. W międzyczasie przygotowujemy mięso: Paprykę, pieczarki, cebulę, i pomidory kroimy w paski, czosnek drobno siekamy. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy oleje, wrzucamy czosnek i imbir, podgrzewamy tak aby puściły aromat. Wrzucamy na to mięso i przyprawiamy papryką, curry i pieprzem. Smażymy na większym ogniu, tak aby zamknąć smak przypraw. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy pastę miso i sos sojowy - dusimy przez około 10 minut, podlewając od czasu do czasu wodą. Po tym czasie, dodajemy warzywa i pieczarki - dusimy kolejne 10 minut. Mięso i ryż nakładamy na talerz osobno. Ryż polewamy sosem słodkie chilli.
2milutka
MP3-ka
wikipedia : "Miso (jap. 味噌 miso?) – tradycyjna gęsta pasta japońska, produkowana ze sfermentowanej soi, najczęściej z dodatkiem ryżu lub jęczmienia, soli oraz drożdży."
czyli to to samo :)
zewa
MP3-ka
pracuje w restauracji, i mam łatwy dostęp do różnych produktów. Nie szukałam w sklepach, ale w większych miastach są takie z "orientalnym" jedzeniem i pewnie tam ją kupisz. Jest słona i bardzo popularna w Japonii
zewa
Oj to będzie trudne, bo ja mieszkam na wsi a jak jestem w mieście to chodzę do wybranych sklepów. Ale może w Makro znajdę, bo mają tam różne produkty innych kuchni. Dzięki za wyjaśnienie.
MP3-ka