Sposób przygotowania:
Wieprzowina w sosie piwnym
Włoszczyzną umyć, obrać, opłukać, pokroić w kawałki. Cebulą obrać i posiekać. Zagotować 0,5 litra wody z listkami laurowymi, ziarnami kolendry, ziarnami pieprzu oraz szczyptą soli. Umyć mięso i włożyć do wody razem z włoszczyzną oraz cebulą. Zagotować, zdejmować powstającą pianą. Dodać piwo i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godziną. Wyjąć mięso z wywaru, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Wywar przecedzić i zagotować w oddzielnym naczyniu. Mąką ziemniaczaną rozmieszać w kilku łyżkach zimnej wody, połączyć z odrobiną wywaru, wlać do reszty wywaru i zagotować, bez przerwy mieszając. Sos doprawić solą i pieprzem. Mięso pokroić w plastry i podać z sosem.