js28

js28

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Książka Kucharska: Smaki Japonii

Wieprzowina w sosie sojowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche i smaczne, szybkie danie z kuchni japońskiej.

Wieprzowina w sosie sojowym

Składniki:

Wieprzowina w sosie sojowym

 

  • 50 dag mięsa wieprzowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sake (lub wódki)
  • łyżka soku z imbiru (z braku soku dodałam płaską łyżeczkę imbiru mielonego)
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina w sosie sojowym
Mięso pokroić na plastry grubości 0,5 cm. W miseczce rozrobić sos sojowy z sake i imbirem, włożyć plasterki mięsa i odstawić na 15 minut. Potem mięso lekko osuszyć i panierować w mące ziemniaczanej. Smażyć na oleju rozgrzanym do 170 stopni C.

Tagi:

mięso sosy