evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Wieprzowina z cukinią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczne i lekko ostre danie.Szybko sie robi i smakuje wyśmienicie.Polecam :)

Wieprzowina z cukinią Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wieprzowina z cukinią

 

  • NA DWIE PORCJE:

 

  • 3 plastry karkówki o grubości 0,5cm
  • 1 mała cukinia
  • 2-3 łyżeczki estragonu w proszku
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżeczki płatków chili
  • sól morska świeżo mielona wg.uznania
  • 3 łyżki oleju
  • 1 mała cebulka

Sposób przygotowania:

Wieprzowina z cukinią
Umyte mięso oraz cukinię wraz z miąższem kroimy w drobną kostkę.Obraną cebulkę w pół krążki. Na rozgrzaną patelnie z olejem wrzucamy cebulę i karkówkę.Dodajemy w/w przyprawy i smażymy do odparowania płynu,często mieszając.Gdy cały płyn odparuje dodajemy cukinię,mieszamy i jeszcze chwilkę wszystko razem dusimy ale juz pod przykryciem.Tak około pieciu minut żeby cukinia się nie rozpadła a była lekko chrupiąca i gotowe. Jak by było za mało doprawione to można dodać w/w przyprawy razy dwa oprócz chili . . . W między czasie jak smażymy mięso gotujemy ryż wg.wskazówki na opakowaniu. Gdy wszystko jest gotowe podajemy. Na talerzu ustawiamy foremkę/obręcz i do niej wkładamy porcję ryżu-wygładzamy łyżką.Na  ryż układamy porcję mięsa z cukinią- ściagamy obręcz,dekorujemy i podajemy z ogórkiem konserwowym lub ulubioną sałatką. Smacznego . . . :-)
Wieprzowina z cukinią
Na rozgrzaną patelnie z olejem wrzucamy cebulę i karkówkę.Dodajemy w/w przyprawy i smażymy do odparowania płynu,często mieszając.Gdy cały płyn odparuje dodajemy cukinię,mieszamy i jeszcze chwilkę wszystko razem dusimy ale juz pod przykryciem.