SUPERPRZEPIS

Wieprzowina z czerwoną papryką

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Wieprzowina z czerwoną papryką Więcej zdjęć (4)

Takie mięsko stanowi idealny dodatek obiadowy. Smakuję także na zimno. Aby było ciekawiej można użyć rożnych kolorów papryki!

Składniki:

Wieprzowina z czerwoną papryką

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Wieprzowina z czerwoną papryką

ETAP 1

Wieprzowina z czerwoną papryką
Mięso przyprawiamy

Przepłukane mięso osuszamy, a następnie oprószamy przyprawami (zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka).

ETAP 2

Wieprzowina z czerwoną papryką
Obsmażamy pieczeń

Na rozgrzany olej wykładamy przygotowana porcję mięsa i obsmażamy. Z każdej strony powinno się delikatnie zrumienić.

ETAP 3

Wieprzowina z czerwoną papryką
Obsmażone mięso zapiekamy

Po obsmażeniu mięso umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Następnie podlewamy ją winem i smarujemy olejem Tak przygotowaną wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut w 180°C.

ETAP 4

Wieprzowina z czerwoną papryką
Gdy mięso się piecze przygotowujemy nadzienie

W trakcie gdy mięso jest w pierniku wykonujemy paprykowe nadzienie.
{Pokrojoną w kroimy cebulę delikatnie rumienimy. Do szklistej dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy papryka zmięknie dodajemy pietruszkę i ser. Po wymieszaniu doprawiamy do smaku.

ETAP 5

Wieprzowina z czerwoną papryką
Faszerujemy pieczeń

Na deskę wyjmujemy podpieczone mięso. Nacinamy je wzdłuż, wykonując 3 nacięcia. W powstałe w ten sposób „rowki” nakładamy przygotowany farsz. Całość przewiązujemy nicią. Dodatkowo na mięsko wykładamy rozmaryn. Pieczeń ponownie umieszczamy w piekarniku i pieczemy do miękkości (w sumie około 70-80 minut). GOTOWE!