szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Wieprzowina z kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszna zapiekanka z wieprzowiny i kukurydzy

Wieprzowina z kukurydzą

Składniki:

Wieprzowina z kukurydzą

 

  • 0,5 kg wieprzowiny
  • Puszka kukurydzy
  • 1 łyżka oleju
  • Szklanka bulionu
  • 4 łyżki piure ziemniaczanego
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka mąki
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina z kukurydzą
Mięso umyć, opłukać i pokroić w kostkę, następnie lekko oprószyć mąką. Cebulę obrać i posiekać, zrumienić na rozgrzanym oleju wraz z mięsem. Następnie zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywką i dusić do miękkości. Piure przygotować wg. Instrukcji podanej na opakowaniu. Żaroodporne naczynie nasmarować masłem. Kukurydzę osączyć z zalewy i równa warstwą rozłożyć ją na dnie żaroodpornego naczynia, na tej warstwie ułożyć mięso wraz z cebulą , a na niej piure ziemniaczane i pokrojone na wiórki masło. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 20 minut.