Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Wieprzowina z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, jednogarnkowe danie obiadowe, które dzięki marchewce nabiera pysznego, słodkiego smaku, polecam gorąco :)

Wieprzowina z marchewką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wieprzowina z marchewką

 

  • 600g mięsa wieprzowego (np. łopatka, karkówka, schab),
  • 450 g marchewki mini mrożonej.
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wieprzowina z marchewką
Mięso kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Szklimy ją na oleju, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażoną cebulę przekładamy do większego garnka. Następnie podsmażamy mięso na rumiano. Dokładamy do cebuli, zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 1 godziny. Następnie dodajemy mrożoną marchewkę mini, koncentrat pomidorowy, tymianek i dusimy jeszcze około pół godziny do miękkości marchewki. Całość doprawiamy do smaku papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Z mąki i masła przygotowujemy zasmażkę i dodajemy ją do gulaszu. Gotujemy jeszcze chwilkę i podajemy. Gulasz podajemy z ziemniakami z wody lub kaszą. Życzę smacznego :) Uwaga: Zamiast marchewek mini można dodać 2 pokrojone w plasterki marchewki.
Wieprzowina z marchewką
Mięso kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka
Wieprzowina z marchewką
Następnie podsmażamy mięso na rumiano. Dokładamy do cebuli,
Wieprzowina z marchewką
Następnie dodajemy mrożoną marchewkę mini, koncentrat pomidorowy, tymianek i dusimy jeszcze około pół godziny do miękkości marchewki.